Zonnepanelen als onderdeel van je smart home

Zonnetechnologieën zetten zonlicht om in elektrische energie. Deze energie kan worden gebruikt om elektriciteit op te wekken of worden opgeslagen in batterijen of thermische opslag. Dit helpt niet alleen geld te besparen maar verkleint ook de individuele ecologische voetafdruk. Waar passen zonne-energie en batterijopslag in het concept om een huis slimmer te maken?

Hoe werkt een zonnepaneel?

Wist je dat de hoeveelheid zonlicht die in anderhalf uur op het aardoppervlak valt, genoeg is om een heel jaar lang het hele energieverbruik van de wereld aan te kunnen?

Er zijn twee belangrijke technologie die de kracht van de zon kunnen benutten en omzetten in elektriciteit. De eerste is fotovoltaïsche energie of kort PV. Dit zijn de panelen die je in velden langs de snelweg ziet of op daken. Wanneer de zon op een zonnepaneel schijnt worden fotonen uit het zonlicht geabsorbeerd door de cellen in het paneel. Hier ontstaat een elektrisch veld over de lagen waardoor elektriciteit gaat stromen.

De tweede is het concentreren van zonne-energie, ook wel CSP genoemd. Deze technologie wordt vooral gebruikt bij grote energiecentrales. Hoe het werkt is dat spiegels worden gebruikt om zonlicht te reflecteren en te concentreren op ontvangers die zonne-energie opvangen en omzetten in warmte. Die warmte wordt vervolgens gebruikt om elektriciteit te produceren.

Zonnepanelen en je smart home

Informatietechnologie speelt een steeds grotere rol in de wereld. Met de komst van slimme omvormers, energiemonitors en batterijopslag van de nieuwe generatie, hebben zonne-energiesystemen zich aangesloten bij Internet of Things (IoT). Een belangrijk stukje van de puzzel om de energie-efficiëntie in een geautomatiseerd, slim huis te verbeteren.

Stel, je wil overdag een wasje draaien maar dit is juist het moment dat de elektriciteit het duurst is. Een smart home zou de wasmachine automatisch aan kunnen zetten op het moment dat het weer het gunstigst is in het kader van zonne-energie opwekking.

Het optimaal benutten van domotica is een combinatie van de juiste apparaten, software én installateur. De mogelijkheden zijn werkelijk oneindig! Maar, alles begint natuurlijk met jouw wensen. Wij van Home Automation adviseren je graag.