Slimme verlichting: alleen maar gezondheidsvoordelen

Inmiddels zijn we omringd door beeldschermen. Al is het dat reclame bord langs de snelweg, je computerscherm of smartphone – er is veel blauw licht in ons leven. Dit zorgt ervoor dat we bij veel (dag)licht toch het scherm kunnen lezen. Fijn, alhoewel dit ook de menselijke biologische klok verstoord. Het heeft nadelig invloed op de hartslag, lichaamstemperatuur, hormoonafscheiding en slaapcyclus.

Slimme verlichting kan het effect van ongewenst licht verminderen. Wetenschappers binnen de Neurologie hebben opgemerkt dat koel, wit licht bijdraagt aan een actieve en proactieve hersenwerking. Terwijl zacht, warm licht het hormoon melatonine (speelt een rol in het slaap-waakritme) induceert. De hoeveelheid blauw (koele) of gele (warme) kleurtemperatuur is dus van invloed.

Veel moderne apparaten en lampen zijn tegenwoordig voorzien van het (koele) blauwe licht. Dit is misschien beter voor het milieu, maar minder goed voor ons als mens. Fabrikanten van slimme apparaten zijn hard op weg om hier een permanente oplossing voor te bedenken. Met behulp van kleur-veranderende-lampen is de eerste stap al gezet. Hierdoor kan je naarmate de dag vordert thuis van blauw naar geel licht schakelen.

Last van hoofdpijn en vermoeide ogen? Installeer dan taakverlichting in je keuken, thuiskantoor of de ruimtes waar je echt moet concentreren. Automatisering maakt het ook heel eenvoudig om extra verlichtingssystemen in te schakelen. Programmeer de lichten op basis van de activiteit. Met een domoticastysteem kan je dat eenvoudig regelen én je kan hier ook meer apparaten aan koppelen.

Ga je koken? Dan vind je het wellicht prettig om de verlichting 100% aan te hebben zodat je alles goed kan zien. Ga je dineren? Dan is sfeerverlichting wellicht gepaster. Kijk je ’s avonds TV? Dan kan je vermoeide ogen verhelpen door bias-verlichting te installeren. Dat is een systeem voor achtergrondverlichting dat zich bijvoorbeeld achter de TV of een computerscherm bevindt. Gebruik lampen met hetzelfde type licht dat je scherm gebruikt. Je ogen hebben op deze manier geen moeite om zich aan te passen tussen het heldere digitale licht en de duisternis van de rest van de kamer.

Als het om je leven thuis gaat, is comfort en gemak de hoogste prioriteit toch? Het toevoegen van een slim bedieningselement voor de verlichting is een simpele betaalbare oplossing om jouw gezondheid te vergroten. Benieuwd in welke mate dit iets voor jou kan zijn? Wij helpen je graag.