Luidsprekers: de beste upgrade voor jouw thuisbioscoop

Alhoewel audio-en videostandaarden voortdurend veranderen, zal een goed paar luidsprekers over 10, 20 of zelfs 30 jaar nog steeds werken. Luidsprekers hebben het grootste effect op het algehele geluid van het home-entertainmentsysteem en zijn dan ook de beste upgrade voor jouw opstelling en beleving.

 

Beleef dat kippenvel moment

Voor de eenvoudigste kameropstelling kun je het kippenvel moment vaak al zonder aparte ontvanger vergroten. Actieve luidsprekers met ingangen die rechtstreeks kunnen worden aangesloten op een platenspeler of andere apparatuur is dan wat je wil. De meeste luidsprekers hebben echter een ontvanger nodig om ze van stroom te kunnen voorzien. Het is dan ook van belang dat de luidspreker en ontvanger (softwarematig) met elkaar kunnen communiceren.

De zoektocht naar goede luidsprekers kan een verwarrende wirwar van specificaties zijn. Bestudeer daarom vooral de:

  • Frequentierespons (laag is beter!)

Dit is het frequentiebereik dat de luidsprekers kunnen produceren van laag tot hoog – hoe hoger het bereik, hoe beter – en de mate waarin het geluid afwijkt van een vlak antwoord, dat wordt aangegeven door een cijfer met een plus-minteken.

  • Frequentiegevoeligheid

Dit is de mate van efficiëntie van de luidsprekers. Hoe hoger het getal, hoe beter. Alles boven de 90 dB is naar onze mening uitstekend!

  • Impedantie / requentie-afhankelijke weerstand’

Koppel je zelf de ontvanger aan de luidsprekers? Let dan op de impedantie. Over het algemeen hebben luidsprekers met een lagere classificatie, zoals 4 ohm, een krachtigere ontvanger nodig om ze aan te sturen. Veel luidsprekers hebben 8 ohm en zullen met de meeste ontvangers werken.

 

De juiste ontvanger

Een ontvanger is meer dan alleen een hub die je apparaten met elkaar verbinden. Essentieel zelfs, omdat het bepalend is hoe goed het geluid uit je speakers komt. De keuze begint met ‘hoe’ je luistert.

Een moderne thuisbioscoopontvanger kan mogelijk 4K/UHD-films aan en is geschikt voor een hele reeks HDMI-apparaten, wat geweldig is voor de tv- en filmliefhebber. Maar veel nieuwe ontvangers hebben bijvoorbeeld geen AUX of phono-ingang voor draaitafels. Een vinylliefhebber heeft ofwel een draaitafel nodig met een ingebouwde voorversterker of moet zelfstandige voorversterker aanschaffen.

Functies zoals ingebouwde Bluetooth en Wi-Fi kunnen streaming en internetconnectiviteit aan een ontvanger toevoegen. Laat dit alleen niet een dealbreaker zijn! Draadloze mogelijkheden kunnen namelijk vaak achteraf eenvoudig (en goedkoop) worden toegevoegd met een tool.

 

Geluid zonder ontvanger?

Ook kan je een streaming gerichte soundbar, zoals de Sonos Beam, gebruiken om het zonder een ontvanger muziek te luisteren. Die optie kan echter wel extra problemen en kosten met zich meebrengen als je een draaitafel en andere audioapparatuur wilt aansluiten.

 

Wij adviseren je graag welke opstelling, speakers en/of ontvangers bij jou dat ultieme kippenvel moment kunnen bezorgen.