Domotica: wat het is en waarom je het wil

Domotica is een begrip dat bij velen van ons nog onbekend is. Sterker nog: het woord is nog niet opgenomen in de dikke Van Dale! Toch bestaat het al velen jaren en werken wij allemaal (onbewust) met de basisbeginselen hiervan. Wat het nu precies is en waarom je het wil, lees je hier.

Wat is domotica?
Domotica omvat de elektronische communicatie tussen allerlei apparaten en toepassingen in een woning, kantoorpand of voertuig. Het wordt ook wel huisautomatisering, slim wonen of smart homes genoemd. De bediening hiervan is vaak via de smartphone, tablet of een paneel gemonteerd aan de muur. Je kan er allerlei zaken mee regelen, denk bijvoorbeeld aan koffie zetten wanneer je wekker is gegaan, het opendoen van de gordijnen of het bad elke avond laten vollopen om een exact tijdstip. Niet verkeerd toch?

Hoe werkt domotica?
De automatisering is er om ons leven comfortabeler, eenvoudiger en spannender te maken. Van de temperatuur tot de verlichting in huis en van de ramen tot het slot van de deur. Het domotica systeem werkt met sensoren, actuatoren en een controller. Het is een actie-reactie systeem dat constant in beweging is en op afstand de apparaten bedienen.

  • Voorbeeld: er gaat een raam open en de sensor pikt dit op. Er wordt een signaal gestuurd via een controller naar de actuator, de verwarming, waarna de temperatuur automatisch lager wordt gezet.

De voordelen van domotica
Dankzij Dominica kun je energie en geld besparen omdat je alle elektrische apparaten in een keer kunt uitschakelen. Zo voorkom je sluipverbruik. Denk groot, want de mogelijkheden zijn eindeloos!

  • Comfort / gemak
    Je ligt net in bed en realiseert je dat je de achterdeur vergeten bent op slot te doen. Blijf lekker liggen terwijl je dit via je telefoon regelt.
  • Veiligheid
    Je zit op werk en krijgt een bericht binnen op je telefoon: de postbode is er met je pakketje waar je al weken op wacht! Je geeft hem de instructie het bij de buren af te geven. Of het is midden in de nacht en je krijgt een melding: inbraak alarm. Via de camera’s kun je de inbreker volgen en veilig in afwachting het noodnummer bellen.
  • Klimaat
    Zo druk in de regelmodus van de vakantievoorbereidingen dat je eenmaal het land uit realiseert de verwarming nog aan staat. Gelukkig kan je dit van een afstand regelen via je telefoon. Of wanneer de zon fel naar binnen schijnt en de zonwering automatisch omlaag zakt zodat het huis koel blijft en bij sterke wind weer inklapt.

De kosten
Een compleet en zo uitgebreid mogelijk domotica systeem is prijzig, maar slim wonen hoeft daarentegen niet duur te zijn! Bepaal voor jezelf wat je behoefte zijn en laat dit door een expert vertalen naar de juiste slimme oplossingen. Op die manier haal je de voor jou belangrijkste voordelen in huis, op kantoor of in je voertuig.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op of bezoek de website: www.homeautotainment.nl