7 tips om je smart home en apparaten te beveiligen

De informatietechnologie speelt een steeds groter rol in de wereld. Nieuwe technologie maken het mogelijk om dagelijks direct of indirect in contact te staan. Het is dan ook een logisch gevolg dat we ons huis ‘meer verbonden’ willen hebben zodat ons leven gemakkelijker en efficiënter wordt. Maar, met het internet gebaseerde gemak komt een verhoogd risico om doelwit te worden voor hackers. Wat kun je doen om die kans te verkleinen?

  1. Stel je router goed in

Alle smart devices zijn gekoppeld aan het (wifi)netwerk bij jou thuis. Het is dé manier waarop de verschillende apparaten met elkaar communiceren. Heb je toegang tot het netwerk, dan kan je dus ook bij de rest. Hackers kunnen je persoonlijke informatie en bankgegevens stelen en misbruiken. Zelfs de controle over de bewakingscamera en microfoon kan overgenomen worden om de boel te saboteren. Bescherm je privacy dus en stel je router goed in.

Verander de standaardnaam en wachtwoord van je router
Wanneer je internet afneemt bij een leverancier van telecommunicatie wordt de router vaak door hen geleverd. Indien de installatie ook wordt verzorgd, gebeurt dit vaak met de standaardnaam van de router inclusief het wachtwoord dat op de sticker staat. Als het merk en model van de router bekend wordt bij hackers kunnen zij gemakkelijk de standaard login gegevens achterhalen. Wees dus creatief met de routernaam en het wachtwoord, maar maak het niet persoonlijk en gebruik bij voorkeur een willekeurige wachtwoordgenerator.

Gebruik het hoogste coderingsniveau
Het hoogste coderingsniveau momenteel is WPA2. Als je router alleen WPA- of WEP-protocollen ondersteunt is het tijd om een nieuwe router aan te schaffen.

  1. Supersterke wachtwoorden

Niet alleen de wifi-router maar ook je smart devices moeten voorzien zijn van een supersterk wachtwoord. Om deze apparaten te kunnen gebruiken moet je vaak bij de softwareleverancier een account aanmaken. Zorg dat de wachtwoorden van de verschillende apparaten voldoende varieert zodat bij eventueel onderscheppen van één wachtwoord, je niet de controle kwijt bent van de rest.

  1. Maak een apart wifi-netwerk voor smart devices

Veel moderne routers bieden de mogelijkheid om een gastnetwerk (of secundair) op te zetten. Door dit te doen kan je per smart device een apart netwerk creëren en blijft het hoofdnetwerk beschermd.

  1. Functies uitschakelen die je niet gebruikt

Veel smart devices bieden je de mogelijkheid om ze waar en wanneer te bedienen. Een fcuntie die in de praktijk eigenlijk niet wordt gebruikt. Als de apparaten bij jou in huis enkel op het lokale wifi-netwerk verbonden zijn, wordt externe toegang uitgeschakeld. De spraakbesturing op de tv, gebruik je die niet? Zet het dan uit. Ook deze kunnen gehackt worden om gesprekken af te luisteren. Het uitschakelen van functies heeft dus alles te doen met het beperken van zoveel mogelijk toegangspunten voor hackers.

  1. Houd apparaten up-to-date

Updates van de firmware van je router worden niet altijd automatisch uitgevoerd. Deze updates bevatten wel essentiële beveiligingspatches die de beveiliging van je netwerk verbeteren. Doe daarom om de paar maanden een handmatige controle om zeker te zijn dat de meest recente update wel is geïnstalleerd.

  1. Multi-Factor Authenticatie inschakelen

Meervoudige, doorgaans twee-factor-authenticatie (2FA) is een extra beveiligingslaag die verder gaat dan enkel een wachtwoord. Met de 2FA moet elke keer dat iemand probeert in te loggen op je apparaten een extra identiteitsbewijs verstrekken. Dit kan in de vorm zijn van een pincode (OTP) of bijvoorbeeld een sms naar je telefoon of mailadres.

  1. Het gebruik van een Next-Generation Firewall (NGFW)

De router heeft een ingebouwde firewall, toch is dit niet altijd voldoende. Zo bevat het bijvoorbeeld niet standaard een inbraakpreventiesysteem (IPS), malwarebescherming, inhoudsfiltering, SSL/SSH-onderschepping, OoS-beheer of een virtueel particulier netwerk (VPN). De Next Generation Firewall is een geïntegreerd netwerkplatform dat deze beveiliging wél biedt.