5 Smart Home ideeën die je gelijk kan implementeren

Een smart home gebruikt in de basis WiFi, Bluetooth of vergelijkbare technologieën om apparaten en dergelijke functies in huis op afstand te bedienen. Hierbij is het niet zo dat je huis volledig geautomatiseerd moet zijn om hiervoor in aanmerking te kunnen komen. Wij zetten onze top 5 smart home ideeën voor je op een rij.

Optimaliseren van verwarming en koeling

Het optimaliseren van verwarming en koeling verbeterd de energie-efficiëntie van een huis aanzienlijk. Slimme thermostaten zijn erg populair geworden en hebben indrukwekkende aanpassingsfuncties. Als je het bijvoorbeeld overdag liever warmer hebt en ’s nachts koeler, zal je thermostaat dit leren en de temperatuur automatisch aanpassen op deze tijden van de dag. De aanvoeropeningen voelen de temperatuur in verschillende delen van het huis en passen deze aan om individuele kamers op de juiste temperatuur te houden.

Deursloten

Een van de meest voor de hand liggende manieren om slimme technologie toe te passen op huisbeveiliging is met verbeterde deursloten. Via een telefoon-app kun je je deur vergrendelen en ontgrendelen, virtuele sleutels maken voor gasten en bijhouden wie je huis is binnengekomen en verlaten. Het is zelfs mogelijk om per vingerafdruk je huis te kunnen betreden.

Videodeurbel

Een moderne kijk door het kijkgaatje; videodeurbellen laten je zien wie er voor je deur staat, zelfs als je niet aan de andere kant bent. Je kunt de bezoeker niet alleen zien, maar ook horen en via de smartphone terugpraten. Afhankelijk van welk type zijn optionele upgrades mogelijk zoals nachtmodus en het dempen van de bel.

Watersensor

De watersensor waarschuwt voor waterschade en schimmel door vocht. Wat ontzettend handig is want vaak merken we pas waterschade op als het kwaad al is geschied! De sensoren worden op belangrijke punten in het huis geplaats en aangesloten op het bestaande elektrische netwerkwerk. Wanneer er een verandering wordt gemeten wordt naar de smartphone een notificatie gestuurd met de locatie van de mogelijke waterlek.

Verlichting

Er zijn een paar manieren om gewone huisverlichting om te zetten in ‘slimme verlichting’. Emberlight is een reeks stopcontacten waarmee je de huisverlichting kunt bedienen via een smartphone-app. Je kunt zo plannen wanneer je lampen aan of uit zijn, lichtniveaus instellen en de status van je huisverlichting controleren terwijl je weg bent. Slimme gloeilampen zijn ook een goed alternatief. Deze hebben ingebouwde sensoren om op beweging te reageren en de helderheid aan te passen, afhankelijk van hoeveel natuurlijk licht er in een ruimte is. Veel van deze lampen, zoals Philips hue, gebruiken verschillende kleuren om gedurende de dag diverse stemmingen te creëren.

Smart homes zij niet voor iedereen weggelegd maar daarentegen ook onvermijdelijk aan het worden. Ongetwijfeld dat er iets op de lijst staat dat je leven comfortabeler, eenvoudiger en spannender maakt.  Benieuwd naar de mogelijkheden? Voel je vrij ons te contacten.